Mechanizm działania

Mikroflora jelitowa wraz z błoną śluzową i jelitowym układem immunologicznym stanowi naturalny system obronny przewodu pokarmowego. Mechanizmy regulacyjne zachodzące z udziałem flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym przebiegają na trzech poziomach, które wymieniono poniżej

 

Poziom 1 – MIKROFLORA JELITOWA

Szczepy bakterii probiotycznych i prebiotyki zawarte w Sanprobi Super Formula działając w świetle przewodu pokarmowego zachowują skład i wspierają funkcję mikroflory jelitowej.

Poziom 2 – NABŁONEK JELITOWY

Bakterie probiotyczne wchodzące w skład Sanprobi Super Formula wchodzą w rożne interakcje z komórkami nabłonka jelitowego:

  • Wykazują silną adhezję do nabłonka jelitowego.
  • Kolonizują błonę śluzową jelita cienkiego i grubego.
  • Utrzymują i wspierają strukturę oraz funkcję bariery jelitowej, m.in. poprzez stymulację 
    syntezy białek tworzących tzw. połączenia przezbłonowe „tight junctions”.
    Utrzymują i wspierają strukturę oraz funkcję bariery jelitowej, m.in. poprzez stymulację syntezy białek tworzących tzw. połączenia przezbłonowe „tight junctions”.
  • Wspierają syntezę immunoglobulin odpornościowych (m.in. IgA) na powierzchni nabłonka jelitowego.
  • Probiotyki i prebiotyki utrzymują wydzielanie ochronnej warstwy śluzu w przewodzie pokarmowym, który m.in. ułatwia neutralizację oraz usuwanie toksyn. 

Poziom 3 – UKŁAD IMMUNOLOGICZNY

Szczepy bakterii probiotycznych wchodzą w interakcje oraz zwiększają wytwarzanie substancji,
ktore są rozpoznawane przez komórki układu immunologicznego. W przewodzie pokarmowym
probiotyki zawarte w Sanprobi Super Formula:

  • Wspierają układ odpornościowy.
  • Podtrzymują wytwarzanie białek i cytokin o działaniu przeciwzapalnym.
  • Wspierają syntezę immunoglobulin odpornościowych i zachowują odporność wrodzoną i nabytą organizmu.
  • Mechanizm działania Sanprobi Super Formula

Monografia

test

Po spożyciu szczepy probiotyczne zawarte w Sanprobi Super Formula są żywe i wykazują dużą aktywność metaboliczną. Aktywność metaboliczna bakterii świadczy o ich kondycji,żywotności oraz zdolności do fermentacji kwasu mlekowego i innych aktywnych produktówi substancji ochronnych.

Sanprobi IBS